Schotweg
Schot-weg. De naam is te danken aan de schietbaan aan de schuttersweg. Hier oefenden de schutters van Apeldoorn in het verleden hun schietkunsten om de burgerij bij eventuele schermutselingen bij te staan. Hier is de schotweg te zien zoals deze oorspronkelijk was nl van Asselsestraat tot Asselsestraat.Links boven stopt de Sprengenweg. |
Op deze foto loopt de Schotweg van de Staringlaan tot aan de Asselsestraat. De Sprengenweg eindigt nu op de kruizing. Nog weer later zal de Staringlaan daar worden afgesloten en gaat het laatste stuk de Henry Dunant heten. |
Schotweg / Henri Dunantlaan
Schotweg nu Henri Dunantlaan met zicht op de
Asselsestraat. Rechts is nu het Sprengenpark. Foto: coda beeldbank.
Henry Dunantlaan voorheen Schotweg
Schotweg 142
In 1942 wordt aan de Schotweg 142 mevr. de Boer geboren. Samen met haar ouders en zussen heeft ze tot 1955 gewoond op de plek waar later de huishoudschool aan de Henry Dunantlaan zou komen.
Het Sprengenpark bestond nog niet maar was een zandgat waar iedereen zijn afval in stortte. Als kind kon zij daar van alles vinden. Had ze papier nodig dan lag het er wel, wilde ze een middagje winkeltje spelen dan lag er wel een tafeltje en een stoel doe er geschikt voor waren. Alles wat ze nodig had om te spelen dat kon ze daar vinden. Vader harkte op zaterdag het erf aan en liep dan met een kruiwagen vol spulletjes weer richting het zandgat ….. Oud ijzer, papier, botten en vellen enz werd naar Groenenberg aan de Asselsestraat gebracht voor een zakcentje. Hun huis stond best ver van de weg af waarddoor er voldoende ruimte was om je te vermaken. Rechts stond een gele pruimenboom en links stond een perenboom bij de waterpomp. Water binnenshuis was er uiteraard nog niet, wel gas voor de verlichting. Mevr. zat op de Oranje-Nassau school aan de Zanderijweg waar ze natuurlijk via het zandgat naar toe liep. In 1955 verkocht vader het huis aan de gemeente omdat de buurt anders werd ingericht. Garage Gerritsen was inmiddels aan de overkant gebouwd. Het gezin verhuisde naar de Hogekampweg waar vader nog wel een aantal kozijnen van het oude huis gebruikte in het nieuwe huis.
De foto onder lijkt niet het zelfde huis, we zoeken het uit!
Zicht van de Asselsestraat op de Schotweg (later
Staringlaan en daarna de Henry Dunantlaan) Rechts loodgieter van Tongeren , Asslesestraat 240.
1961
Foto: Archief www.verenigingoudapeldoorn.nl. -
fotograaf: J.Bergman.
Sprengenparkschool
Schotweg - Driehuizerweg
2016.
Schotweg hoek Driehuizerweg
Foto: Alie Nieuwenhuis.
De familie Wiersma verhuisd van de Driehuizerweg 2 (foto boven) naar dit pand op de andere hoek van de Driehuizerweg (foto onder). De Kruidenierswinkel werd later uitgebreid met een manufacturenzaak op de bovenetage. Willem Nieuwenhuis en Marie Wiersma hebben de zaak in 1939 overgenomen van Weduwe T. Wiersma. De naam van de winkel werd : “Nieuwenhuis voorheen Wiersma”. Lees verder bij "Wiersma- Nieuwenhuis".
Schotweg 91
Foto: Alie Nieuwenhuis.
Schotweg 98
Schotweg- Driehuizerweg
Schotweg 78
2016.
Schotweg
Foto: Mariet van Duivenboden.
Bakker Kluft , van de Asselsestraat.
Schotweg hoek Schuttersweg
Foto: Ate Shurer 1972. De winkel van Rietje en
Henny Pannekoek waar menig scholier zijn zakgeld bestede.
Foto: Edith Koetsier Boerkamp
Versmarkt Pannenkoek later Stoevenbeld.
Foto: Edith Koetsier Boerkamp
1959
Foto: Archief www.verenigingoudapeldoorn.nl. -
fotograaf: J.Bergman. Links de schuttersweg.
Schotweg hoek Ooiweg
Foto: Ate Shurer.
Schotweg
2017 ongeveer dezelfde plek als de voorgaande foto
Shotweg hoek Schaapweg.
Schotweg 34, werkplaats K.J.Wadners.
In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw had K.J. Wadners zijn werkplaats aan de Schotweg 34, achter de woning van T(h)eunissen.
Schotweg 34, rekening K.J.Wadners
Schotweg op de voorgrond
Bartelsweg 18, hoek Schotweg van 1931 tot na
1951 Bakker W.Holtman. Daarna in ieder geval tot 1963 Ter Maten's Vishandel. Foto: archief Willem ter Hove.