Waterloseweg (PWA laan)

Prins Willem Alexanderlaan

Foto: www.coda.nl. 

 

Foto: R.van putten . Archief De Dolf Dijkstra. 

 

De Klimopschool vlak voor de sloop. 

 

2014. De Witte Wolken. 

 

 

Waterloseweg / PWA laan

Foto: www.coda.nl 

 

Foto: Remmert Klebach, eind jaren 60 Bijzondere foto van woningen die allen verdwenen zijn, rechts de Prinses Beatrixlaan

 

Waterloseweg - PWA laan.

Foto: Cor Snijders. 

 

Bronbeek/Driehuizerbeek

 

Foto: Dijkkamp. Hier zijn de drie woningen zicht baar waar de Fam. Dijkkamp heeft gewoond. Het pand rechts op de hoek van de Koningslijn , het kleine pand links op de voorgrond en het laatste pand links.

 

fam. Dijkkamp

Een van de woningen van de Familie Dijkkamp. Schilder onbekend.

 

Driehuizen wasserij

Foto: dhr Dijkkamp. Wasserij Driehuizen gezien vanaf de Achterlandseweg.

 

Driehuizen

 

Foto: dhr Dijkkamp. 

 

Waterloseweg 76

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl. De boerderij van fam. J.van den Berg, deze is in 1960 afgebroken.

 

Foto: Jan v.d Berg. Jan v.d, Berg en Tonnie Boltjes onder de insteek naar de hooizolder. Links de ingang naar de deel en het raam rechts is van de knechtenkamer.

 

Foto's: Jan v.d Berg. Met o.a. Cor Broekhuis en Jan vd Berg voor het huis en Oom Johan met het oudste paard achter de boerderij.

 

Waterloseweg / PWA laan

Foto: www.coda.nl 

 

Foto: Evert Pol 

 

Sparta. Van de drie boerderijen die op de plaats van het Spartaterrein stonden, maakte Groot Driehuizen in 1882 plaats voor een villa ‘op stand’ van een douarière Van der Willge von Schmidt aufAltenstadt, geboren Phitzinger. Haar naam was bijna langer dan de tijd dat ze er gewoond heeft, want niet lang daarna namen de dames Kropif er hun intrek. Onder hun leiding stond de villa onder de naam Instituut Ciarenbeek bekend als chique meisjes kostschool. Er woonden zo’n tien tot twaalf meisjes, en daarnaast waren er vijf leraressen, drie dienstboden en een knecht. Na een kort intermezzo als tehuis voor ‘achterlijke kin deren kwam de villa in handen van Dirk Schakel, de oprichter van de Spartafabriek.

 

 

 

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl. 

 

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl. 

 

Foto: Chris van der Ark. Gastverblijven voor de Turkse medewerkers.

 

 

Foto: Mevr.v.d. Esschert. 

 

Foto: Mevr.v.d. Esschert. 

 

Foto: Mevr.v.d. Esschert. 

 

 

Foto: Mevr.Braakman 

 

Foto: Mevr.Braakman 

 

Foto: Mevr.Braakman Thuiswerkers voor de Sparta.

 

 

Sparta 100 jaar!

 

Foto: www.spartabromfietsclub.nl 

 

 

 

 

 

Sparta

Foto: Ben Hermes. Aardewerk doosje en asbak Rijwiel en motorenfabriek n.v. Sparta. Waarrschijlijk een relatiegeschenken,afmetingen doosje : ca 15 x 13 x 5 cm .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: www.oud-Apeldoorn.nl 

 

In het kader van oud en nieuw de bovenstaande en 2 onderstaande foto's van de zelfde plek aan de huidige Prins Willem Alexanderlaan.

 

2013 Foto:Peter Evers 

 

2017 PWA laan

 

Waterloseweg 92

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl. Woning fam.A.van den Berg.

 

Foto: Peter Evers. Net naast de Sparta stond dit pand.De foto is in maart 2007 gemaakt. Weet u meer te vertellen over dit pand? info@apeldoorn-orden.nl of een berichtje in het gastenboek. Het huis naast het oude Sparta terrein hoorde bij de Sparta fabriek. De familie Nieuwland woonde daar, dhr. Nieuwland was zelf werkzaam bij de Sparta.Walter Berghorst

 

Foto: Jan v.d Berg, Jan en Aart V.d Berg op de slee. Dit huis is omstreeks 1961 gesloopt.

 

Links Haas en van Brero, rechts de smederij van Menninga, later de Vlaswiek en daarna Waterloo Station.

 

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl. Waterloseweg. 

 

De nog Waterloseweg met rechts smederij Menninga , links het hekwerk van de Haas en van Brero. Links aan de overkant de garage van Donatz en op de achtergrond groentebooer ten Have. Tegenwoodig özbaktat.

 

Waterloseweg 81

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl wed.Bakkenes

 

Foto: Aartje Veeneman. De houtwal van Bonestroo achter het huis van fam. Bakkenes aan de Waterloseweg, met Jaap Bonestroo en Jan Veeneman .De foto is in 1957 genomen vanaf de zanderijweg.

 

Smederij Menninga. 

 

 

Foto: Ludwin Wieringa 

 

Smederij Menninga, later de Vlaswiek, maar daarna ook Waterloo station.Toen de Vlaswiek in 1968 elders een onderkomen vond werd het pand in 1969 toegewezen aan jongerensociëteit Stichting Waterloo Station. Dus kunnen we stellen dat er vanaf september 1969 tot 1 januari 1975 er de Stichting Waterloo Station in heeft gezeten. De voorloper van Stichting Waterloo Station was een soos die Opstand 68 heette. Men kwam vanaf najaar 1968 samen in de Opstandingskerk.

Deze mensen woonden allemaal in de buurt van de kerk (Kaninefatenlaan en Amsivarilaan). Hier werden disco’s georganiseerd in een klein zaaltje in de kerk en heel af en toe een band op het podium van de kerk. Omdat het uiteindelijk te veel gedoe werd in de kerk week men uit naar het pand waar men dus onder de vlag van Stichting Waterloo Station verder ging.
De naam Waterloo Station is bedacht door Gerbrand de Vries. Toen men ging verhuizen vanuit de kerk naar het nieuwe pand moest er een nieuwe naam worden bedacht. De oude naam, Opstand 68, voldeed niet meer op de nieuwe plek. Er werd een prijsvraag uitgeschreven en Gerbrand kwam met de winnende naam.Omdat de buurt waarin het gebouw stond Waterloo heette (het gebouw stond aan de Waterlose weg) werd dus Waterloo bedacht. Station werd er aan toegevoegd omdat het een plaats was waar mensen samenkomen en ook weer gaan. En het nummer Waterloo Sunset van de Kinks zal er ook wel een rol in hebben gespeeld omdat hier ook over Waterloo Station gezongen werd
Bron: http://waterloostation.nl een site die zeker de moeite waard is om eens te bekijken.

 

Foto: Martie Boerman. 

 

de H&vB Omgeving

 

De Haas en van Brero

Op 1 januari 1901 in Amsterdam richtten de 29-jarige Klaas de Haas en de 26-jarige Alexander van Brero de firma de Haas en van Brero op. Ze begonnen in Amsterdam een grossierderij in poets- en schoonmaakmiddelen. Het bedrijf groeide vlot en al snel waren ze op zoek naar een fabrieksterrein waar ze verder konden groeien. In april 1908 werd de voormalige steenfabriek aan de Waterloseweg in Apeldoorn opgekocht en begonnen ze met het produceren van zeep.
In 1924 werd het bedrijf omgedoopt tot N.V. Zeepfabrieken waarvan de Haas en van Brero directeuren werden. Zeepmerken als Swift, Edelweiss, Condor, Reinal en dergelijke werden wereldwijd afgezet. Het succes werd voor een deel tot stand gebracht door de in het oog springende reclamecampagnes en spaaracties van het bedrijf.

 

Foto: Jannie van Zeist. 1965 

 

De Haas en van Brero met op de voorgrond de Waterloseweg( PWA laan)en rechts de Jachtlaan.

 

Foto: Sandra Hagenbeek. Mederwerkers bij de Haas en van Brero, de achterse persoon is Wim de Graaf.

 

Foto: Sandra Hagenbeek. Mederwerkers bij de Haas en van Brero

 

Foto: Sandra Hagenbeek. Mederwerkers bij de Haas en van Brero.

 

de H&vB de medewerkers

 

Collectie: Ronald Betman. Een van de vele soorten zeeptonnetjes die er bij de zeepfabriek werden gevuld.

 

De H&vB reclame

 

de Haas van Brero

Foto: Anja van Helsdingen. De creche bij de Haas van Brero.

 

cresche

 

Verder