Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Straten O - P // Orderparkweg

Orderparkweg

22-08-1913: weg van Asselschestraat tot Waterlooscheweg genoemd Orderparkweg.
30-06-1960: dat de Orderparkweg zal lopen van de Asselsestraat tot de Jachtlaan.
30-06-1960: veranderd de Orderparkweg vanaf de Jachtlaan tot de Laan van Orden in Germanenlaan.

Orderparkweg 1

Orderparkweg 1. H.Wille Dames- en Heerenkapper

Mijn heerlijke jeugd aan de Orderparkweg nr.10

Foto: Johan Rappoldt

Ik zie mij nog zo op straat staan op m’n driewielertje, de verhuiswagen stond nog voor de deur, en opeens stond daar een meisje naast me, dat was Ria Holtman (in 2013 overleden) van fruithandel De Driehoek. Ria was een jaartje jonger als ik en had prachtig mooie krullen. Ria had nog twee broers Dik, de oudste, hielp toen al mee in de winkel die hij later heeft overgenomen, en Gertie die later naar de detaihandels vakschool ging.

Dit was het begin van een langdurige en intense vriendschap, immers wij zouden (lees hier verder)

Foto: Petra Van De Brug de Grip

Archief: Chris van der Ark.

Links op de voorgrond Kapper Wille , later Kwant. Daarna garage van As op nr.3, waar nu Garage van Beek is gevestigd met daarachter de ingang naar de Wielerbaan van de Adelaar. Rechts van de straat slager Sangers.

Orderparkweg 2

Foto: Frits Sangers

De familie Sangers komt oorspronkelijk uit Voorst en is uitgewaaierd naar Zutphen, Vaassen en Ugchelen. Op 9 september 1916 koopt Frederick Sangers een bestaande slagerij lees hier verder over de familie Sangers.

Foto:Cor van As.

Dhr. van As heeft het terrein gekocht in 1961 of 1962. Hij heeft het huis wat toen op het terrein stond laten staan en gewoond tot 1983. Het garage pand heeft hij in 1961/1962 gebouwd. In 1e instantie een verdieping. In de 1e helft 70 tiger jaren heeft hij de verdieping er op laten zetten. Is nog goed te zien aan het verschil in kleuren steen. In 1980 de firma van As daar weggegaan met het bedrijf naar onze huidige locatie (Hattemse Beek 61). In 1983 is het pand verkocht aan Ap van Beek.

Orderparkweg 3

Orderparkweg

1984 Ap van Beek

Orderparkweg

foto: www.coda.nl. Cafe Sportzicht.

Orderparkweg 5

Archief: Chris van der Ark.

Café- slijterij "Sportzicht". Annex zaalverhuur (200personen). Ruime Parkeergelegenheid.Orderparkweg 5

Penttekening: Gerard Fritz, schilder uit Apeldoorn

Cafe Sportzicht met links de ingang naar de

wielerbaan. Op deze plek is ook Steeds Hooger begonnen.

Foto: Eddy de Roo.

Duo de Roo uit Orden. Foto bruiloft bij sportzicht

Foto: Frits Sangers.

Ongeveer 2 maand geleden heeft een groep

wielrenners uit Apeldoorn een gevallen wielrijdster in Almkerk geholpen. De groep van ongeveer 15 personen waren in het blauw gekleed, zijn gestopt en hebben zich over de dame ontvermd totdat haar man was gearriveerd. Dit echtpaar wil graag in contact komen met de wielrenners.Reacties graag naar info@apeldoorn-orden.nl.

Foto: Frits Sangers.

Archief: Chris van der Ark.

Orderparkweg 14-16

Foto: Ernst Jan Mulderij

Deze foto moet net na de bouw (1935)gemaakt zijn, want aan de zuidzijde van de Orderparkweg was nog geen bebouwing, maar weiland aanwezig. Ook lijkt het op een zandweg. De beukenbomen zijn al wel aangeplant, waarvan er nog één tegenover onze woning staat.

Orderparkweg 14-16

Foto: Ernst Jan Mulderij

Deze foto is waarschijnlijk in de jaren 40-50 genomen. Het lijkt er op dat nr. 14, rechts een naam heeft gehad, want midden boven het glas-in-lood raam op de begane grond zijn enkele letters te zien. Wellicht is er een oud-Apeldoorner die zich kan herinneren welke naam daar stond, want wij kunnen het helaas niet meer lezen.

Orderparkweg

Foto: fam de Ruiter. Midden jaren '50 dhr. & mevr.

de Ruiter.

In 1954 kwam de familie de Ruiter uit Enkhuizen en kochten zij de bakkerij aan de Orderparkweg van bakker Oostenrijk.
Het pand is in 1933 door aannemer Beekman gebouwd.
Oostenrijk had ook een zaak aan de Soerenseweg maar die wilde de ruiter er niet bij hebben om overzicht op de werkzaamheden te houden.
De zaken gingen voorspoedig, er werd hard gewerkt door lou en Marie de Ruiter- Harde en hun knecht. Niet alleen in de winkel werd brood en banket verkocht maar er werd ook gevent in Orden en Berg en Bos.
In 1968 werd het pand ernaast gekocht en werd er grondig verbouwd. Er werd inmiddels ook niet meer op afvalhout en takken gestookt maar op gas. Zoon de Ruiter werkt nu ook in de zaak. in 1983 wordt de zaak overgedaan aan bakker van Zeist die er tot 1990 een bakkerij heeft gehad.

Naast de bakker heeft Corry Sokken (v Kampen) een tijd gezeten. Nico v kampen staat nog steeds onder dezelfde naam op de markt.
Ten tijde van bakker van Zeist zat Klaassen melkman ernaast.

Orderparkweg

Foto: fam de Ruiter. begin jaren '60.

Groenteboer de Leest

Foto: mevr. de Leest.

Groenteboer de Leest.

F.J de leest is in 1936 aan de Orderparkweg met een bescheiden groentenzaak begonnen. Hard werken in de winkel en veel onderweg om te venten was hem niet vreemd. Eerst op de bakfiets en later met meer gemotoriseerde voertuigen.Op de bovenstaande foto is nog goed te zien dat de deur aan de kant van de Orderparkweg zit, deze is later verplaatst naar de kant van de Daalakkerweg.Het kamertje rechts hoorde nog niet bij de winkel maar werd al wel gebruikt voor de appelopslag in de winter. Rond 1969 heeft J.H. de Leest de zaak overgenomen van zijn vader. Hij en zijn vrouw werkte uiteraard al jaren in de zaak. Mevrouw de Leest in de winkel en J.H. de Leest op de wagen zoals zijn vader. Mevr. de Leest kan zich het harde werk nog goed herinneren: Alles was niet voorverpakt zo als nu maar werd in kisten en zakken aangeleverd. Was ik alleen in de winkel wanneer er een vrachtwagen kwam dan ging de winkel op slot en hielp ik met lossen. In 1986 is de zaak gesloten en is de familie aan de Zanderijweg gaan wonen. Daar konden zij zich uitleven met het kweken van oa fuchsia's en dahlia s.

Foto: mevr. de Leest.

Orderparkweg 36

Archief: Frans Schaacke.

. Hier woonde de familie Breukemeijer van 28-10-1938 tot ± 1950.

Ga Germanenlaan verder voor het oude vervallen gedeelte van de Orderparkweg.