Het bosje van Vos 2023. Waterbronpark 1926

U bevindt zich hier:  >>> Straten O - P  >>> Ordermolenweg 

Het Bosje van Vos ligt tegenwoordig aan de Ordermolenweg tegenover het begin van de Berghuizerweg. Het is weer een mooi bosje geworden nadat het is opgeknapt. De sprengkop van de Rode Beek is van een nieuwe beschoeiing voorzien en de omgeving is kind veilig gemaakt. De kronkelende paden die ook nog in hoogte verschillen zorgden de laatste decennia dat de jeugd er menig uurtje heeft gefietscrost.

 

In de jaren 50 werd er bij de locale voetbalverening Brink en Orden, BenO om de Waterbrontrofee gespeeld. Deze Trofee werd door Aalt Vos ter beschikking gesteld.

 

Een heel andere omgeving dan in 1926 toen Kruidenier A.Vos Waterloseweg 199 besloot er een parkje van te maken. Hij vond het stukje natuur zo mooi dat hij vond dat iedereen dat moest kunnen bewonderen. Voor 50 cent kon men een gezinskaart kopen en er was een heuse parkwachter. De Sprengkop zag er anders uit dan nu. De krant sprak van een drietal sprengen in de vorm van een klaverblad. Ook had men vissen in de sprengen geplaatst want in 1929 meldde Aalt Vos dat ”een reiger en wilde eenden een ware opruiming hebben gehouden in zijn edelvischvijvers.” Dit waren goudwindes en edelkarpers. Er was zelfs een waterval van 1 ½ - 2 meter doordat men een dammetje in de spreng had aangebracht. In 1934 plaatste de landelijke media zelfs een stukje over het park. Dieper in het park of er net naast woonde meer dan 40 jaar Theunis Wentink in een hol in de grond.

 

 

Na Het Overlijden van Aalt Vos heeft dochter Cato Vos dit park geërfd.

 

Het Bosje van Vos 2023 met de ingang aan de Orderparkweg

 

 

Bij de ingang aan de orderparkweg staan een 4-tal betonnen palen. Een gedachte is dat het resterende palen van een ingang van het Waterbronpark zijn. Dat is echter niet zeker. Wie weet waar deze palen toe gediend hebben of heeft er zelfs een foto van. mailto:info@apeldoorn-orden.nl


Op onderstaande kaart van de Bekenstichting https://sprengenbeken.nl/ is de bron in het midden te zien.

 

 

Terug