Germanenlaan
Met de Germanen wordt een verzameling volkeren en stammen aangeduid die rond het begin van onze jaartelling een Germaanse taal spraken. Een Germaan was een spreker van een Germaanse taal. Destijds woonden zij in Scandinavie en op de Noord-Europese laagvlakte.
Ongeveer 2000 jaar geleden bestonden de Germanen uit een groot aantal stammen. Ze streden vaak tegen de Romeinen die hun woongebied, wat door de Romeinen met de ruime term Germanië werd aangeduid, probeerden te veroveren. (Wikipedia)
De Germanenlaan loopt van de Jachtlaan tot aan de laan van Orden. Dit gedeelte was tot ongeveer 1960 onderdeel van de Orderparkweg die liep van de Asselsestraat tot de Waterloseweg.
Germanenlaan ( vh Orderparkweg)
Germannenlaan 99, In dit pand hebben
verschillende bedrijven gehuisvest:1940 tot 1950 Kaashandel Rim de Jong (oorspronkelijk uit Friesland), kruidendokter H van der Wijk uit Wildenvanck en Goos cakebakkerij. Destijds was dit Orderparkweg 91
De Rabobank , het pand waar nu het Pluspunt van
Orden is gevestigd.
Foto: Rabo
Uit de tijd dat je nog naar binnen mocht om je geld te halen.
Foto: Rabo
Pinnen, wat is dat mevrouw?
Voorheen gereformeerde kerk de Ark
Ordenne huisveste een school en een kinderopvang.
Ik ken het gebouw niet als Ordenne, maar wel als de Rembrandtschool, met hoofdmeester dhr. Ben van den Horn. Het waren 3 noodgebouwen, waar het zomers heel warm werd, zodat we weleens vrij kregen omdat de temperatuur te hoog opliep. Ik heb daar op school gezeten tot ongeveer 1977. Kort daarna is de school gesloten. Ik denk dat het als een soort wijkcentrum fungeerde, want heb er later nog stijldanslessen gevolgd. (naam bij de webmaster bekend)
Uitje Rembrandtschool
Foto: Jeannette Sangers
Germanenlaan
Het oude Ordenne is verdwenen en de nieuwbouw
kan beginnen.
Het Nieuwe Ordenne
Germanenlaan- Orderparkweg 80
Fam.Kers. De Germanenlaan toen het nog de
Orderparkweg heette met op de voorgrond het Kazernepaadje of Kraaispaadje.
Foto: Ronald Betman.
Op de achtergrond Mandela.
Germanenlaan / Orderparkweg 76
Foto : Roelie Jansen-Witteveen.
Orderparkweg 76 Hier ben ik als kind geboren en opgegroeid. Helaas is dit huis jaren geleden afgebroken en kwamen er flats voor in de plaats
Orderparkeweg 76 - nu Germanenlaan
Germanenlaan / Orderparkweg 76
Foto : Roelie Jansen-Witteveen.
Vanuit de tuin kijkend richting Jachtlaan zag je het huis van Nijhof op de hoek van de Polhoutweg.
Foto: Erik Hazenbos. 1970 Germanenlaan hoek
( destijds) Sportlaan)
1960. Foto J.W. Bergman
Germanenlaan hoek Romeinenlaan.Ook hier nog geen flats maar vrijstaande woningen. Op de achtergrond de schoorsteen van wasserij Meijer.
Orderparkweg 68 afgebroken)
De bovenstaande foto's zijn op dezelfe plek gefotografeerd in de jaren 40 toen het nog Orderparkweg heette en in 2023 nu het de Germanenlaan is. Op de foto boven is tussen de 1e en de 2e flat nu de Texandrilaan. Op de foto daaronder staan de ronde loofbomen langs de Postweg of Orderparkweg. (de naam is nog niet helemaal duidelijk omdat de aangelegen woningen onder de Orderparkweg te boek staan maar de straat op de kaarten van die tijd Postweg genoemd word.) De dennenbomen staan langs het pad naar het huis op de hoek. Zie de vorige foto.
De eerste auto van deze trouwstoet is een chevrolet van Taxi Gerritsen later de ATC Apeldoornse Taxi Centrale aan de Arnhemseweg. Foto onder: fam Onderstal/ Nijhof.
Germanenlaan 68 voorheen Orderparkweg 68.
Germanenlaan
Foto: joke Rense-Voortman.
Op de achtergrond de flats in aanbouw.
Germanenlaan 33. 1960, Foto J.W. Bergman
Op deze plaats word de Romeinenlaan aangelegd. De woningen op de achtergrond staan aan de Frans van Mierisstraat en weer daarachter is o.a. de Albert Cuyplaan te zien.
Orderpakweg voor 1960 nu Germanenlaan
De foto laat de Huidige Germanenlaan zien van links onder naar rechtsboven. De rode streep geeft bij benadering aan waar nu de kruizing is met de Romeinenlaan. De weg die onder de rode Romeinenlaan naar links boven loopt, word op de kaarten vaak als de Postweg aangegeven. De woningen die er aan stonden, nr.1 en nr.2 stonden geregistreerd als respectivelijk Ordeparkweg nr.62 en nr.60. Om het nog eenvorudiger te maken noemde de jeugd in de jaren 50 het de Polhoutweg. Wij houden het even bij de Orderparkweg omdat deze naam in ieder geval jaren lang werd gebruikt door de postbode (erica) De adressen bij de nrs. op de kaart zijn: nr.1 = Orderparkweg 62 (Hoeve Polhout) ; nr.2 = Orderparkweg 60 ; nr.3 = Orderparkweg 68 ; nr.4 = Orderparkweg 64 ;nr.5 = Orderparkweg 67;nr.6 = Orderparkweg 71 ;nr.7 = Orderparkweg 73 nr.1 = Orderparkweg 76 .
Germanenlaan
De foto boven laat de Germanenlaan in 2023 zien met rechts nr 33. dit was Orderparkweg 67. De dubbele woning ernaast nr 29/31 staat op de plek waar voorheen Orderparkweg 71 (foto onder) was. Hier hebben de families van H.van Buren en later van Dijk een sigarettenzaak gehad.
1960. Foto J.W. Bergman
Deze foto is genomen vanaf de flat Germanenlaan hoek Romeinenstraat en kijkt over het middenterrein naar de woningen aan de Frans van Mierisstraat. In het midden de schoorsteen van de ACS. Rechts daarvan de flats aan de Mauvestraat en Rubensstraat.Nog weer verder op de achtergrond is nog net van Gelder papier in Ugchelen te zien
Foto: Erik Hazenbos.
1960. Foto J.W. Bergman
foto genomen van de flats aan de Germanenlaan. Achter de open plek links is de Albert Cuyplaan.
1990 archief: Chris van der Ark
Germanenlaan met rechts de Romeinenlaan en links de Texandrilaan.
Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl.
Op deze foto heeft de hoofdingang geen " serreachtig" voorportaal welke op andere foto's wel te zien is.
Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl.
Germanenlaan.
Foto: Erik Hazenbos.
Ford 12 M en daarachter een Ford Cortina.
1962. Foto J.W. Bergman
Robur et Velocitas
Op bovenstaande foto's de voetbalvelden van Rober et Velocitas die tussen de Asselsestraat en de Germanenlaan hebben gelegen. de foto's zijn beide genomen vanaf de tribune die aan de kant van de Asselsestraat was gesitueerd.De Germanenlaan heette tot 1960 de Orderparkweg. Op de bovenste foto zijn de (nieuwbouw) flats en de Opstandingskerk al duidelijk te zien.
Op beide foto's is links achter de velden een wit huis te zien, links van de plek waar dat huis stond begint tegenwoordig de Amsivarilaan. iets rechts van dat huis op de onderste foto staat de Fapona. Robur et Velocitas
Foto:Willie Postma Schulenklopper.
In deze omgeving heeft de poetskatoen fabriek waar Willie Postma Schulenklopper naar zoekt waarschijnlijk gestaan. Dat was Fapona Waterloseweg, menig oud Ordernaar herinnert zich nog de zinkputten op de voorgrond waar het waswater moest bezinken. Op de achtergrond het vooetbal veld van Robur en recht naast het huis nog het torentje van de Victorkerk aan de Jachtlaan. Willie Postma Schulenklopper: Myn Opa werkte begin (1920) of wat daarvoor by een fabriekje in Orden. Het was aan de Orderparkweg gelegen tussen de Jachtlaan en Waterlooseweg. Als we er langs kwamen zei myn moeder af en toe. Daar werkte Opa eerder en ze vertelde dan dat het een poetskatoen fabriek was. Maar verder weet ik er niets van. Weet iemand meer van deze fabriek dan zou ik dat graag te weten komen o.a. een foto. Al vast myn dank en hopelyk hoor ik daar iets over welk ik dan by myn familie foto album doe. Groeten van Willie Postma Schulenklopper. De woning werd bewoond door de fam.Dijkgraaf.
1960. Foto J.W. Bergman
De wijk in aanleg. links zijn een aantal woonwagens te zien van vermoedeljk circusmensen. Deze konden in de wintermaanden op het middenterrein staan maar moeten hier wijken voor de aanleg van de nieuwe wonngen.
Germanenlaan- Orderparkweg
Foto J.W. Bergman
De Germanenlaan toen het nog de Orderparkweg heette. Links de winterstalling voor woonwagens naast het Robur terrein en rechts de zgn Vetputten waar de jeugd destijds toch in speelde.....
Germanenlaan hoek Chamavenlaan
Op de bovenstaande foto is circus Hoepla te zien aan de Germanenlaan. Op deze plek overwinterden wel vaker circusmensen en heeft Robur et Velocitas zijn thuisbasis gehad.
Kunstzandsteen fabriek van L.Tiethof zoals deze
vanaf 1905 in de omgeving van de Orderparkweg , huidige Germanenlaan uit zag.Later heeft Fapona hier gezeten.
2016 Foto: Jon Pater.
Links de Germanenlaan. Links boven één van de twee belastingtorens
1963. Foto J.W. Bergman
Ongeveer op de zelfde plek als de vorige foto maar dan op de straat en de nieuwe wonngen zijn inmiddels bewoond.