Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Straten E- F // Frans van Mierisstraat

wasserij Schoonoord. fam Top

Frans v Mierisstraat 8-10 / Waterloseweg 134-136

Foto: dhr. Sangers. Waterloseweg 136.

Poetsdoeken wasserij. Nu Frans van Mieirisstraat 8 en 10.

Wasserij Top

In 1951 begon dhr. Top wasserij Schoonoord aan de waterloseweg 136. Tot dan werden er gummi beren gemaakt door de fa Renova. Bij Schoonoord werden vooral overalls en poetsdoeken gewassen voor de KLM. Poetsdoeken werden gehaald uit lompen, katoen, zijde, wol enz. werden gesorteerd. Vooral katoen werd door zijn groot absorptievermogen gebruikt voor de poetsdoeken van de KLM. Dhr. Top ging met de bakfiets naar Arnhem om was bij particulieren te halen, vooral in de wintermaanden mislukte dat wel eens omdat hij bij de Woeste Hoeve vanwege gladheid de bult niet op kon. Deze was werd ’s avonds gedaan door dhr. Top en zijn vrouw, de kinderen werden om 18.00 uur naar bed gestuurd.
Voor de Enka werd grondstof voor plastic gewassen. Het zag er uit als zuurkool maar het rook er ook naar. Om de stank uit de grondstof te krijgen, moest deze tot 4 keer gewassen worden.

Foto: H.Top. jaren 50. Wasserij Schoonoord.

Omdat destijds het afvalwater ook niet zomaar in de riool geloosd mocht worden, waren er achter de fabriek de zogenaamde zinkputten van ongeveer 6X3 mrt. Het vuil kon hierin bezinken en achterblijven wanneer het water werd geloosd.

Foto: H.Top. jaren 50.

Vader Top met één van zijn kinderen, op de achtergrond is o.a. de winkel van Huisman nog zichtbaar.

Foto: H.Top. jaren 50

De jongens Top trots in hun kleding van scoutinggroep J.J.B.

Foto: H.Top. jaren 50

Foto: H.Top. jaren 50

Foto: H.Top. jaren 50

Film: H. Top     Waterloseweg

Foto: H.Top. jaren 50

Foto: H.Top. jaren 50

feesten werden gewoon in de ( opgeruimde) wasserij gevierd.

Op zaterdag werd er met diverse andere wasbazen bijeengekomen bij hotel Prinsen in Ugchelen. Naast een gezellig samenzijn werd er ook regelmatig gezamenlijk een puzzel rit uitgezet en gereden.
Met enige regelmaat werd er ook door een aantal wasbazen over de beekrechten gesproken. Het was van groot belang dat de beken voldoende schoon water leverde. Er moest voor deze rechten worden betaald wat niet altijd vlekkeloos ging.

Foto: H.Top. jaren 50

Foto: H.Top. jaren 50

Is spelen in de wasserij nou echt leuk?

Foto: H.Top. jaren 50

Film: H. Top  Hoenderparkweg

Na de verhuizing van Schoonoord naar de Hoenderparkweg werd de wasserij aan de waterloseweg verhuurd aan Sangers Poetsdoeken.

Aan de Hoenderparkweg werden ook jutte zakken van de Nederlandsche Zoutindustie gewassen. Deze werden 2 keer daags uit met de vrachtauto Enschede gehaald, van zout ontdaan om de machines te sparen, gewassen en op scheuren gecontroleerd. De volle zakken zout werden in de schepen geladen en verplaatst met haken die nogal een scheur veroorzaakte. Goede en kapotte zakken werden gescheiden terug naar Enschede gebracht waar de kapotte zakken geteld werden en ter reparatie weer naar Apeldoorn gezonden. Hier werden ze dan gerepareerd bij de fa Top. Het statiegeld voor één zak bedroeg destijds FL1,00.