Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Oproepjes en zoekplaatjes

Oproepjes en zoekplaatjes

Zoekplaatjes
Heeft u een opmerking of oplossing voor één van onderstaande vragen of zoekplaatjes?
mailto: info@apeldoorn-orden.nl of bel 06 40979429.

zoekplaatje 62

Beste mensen
Voor GLK ben ik bezig met het schrijven van een landschapsbiografie en cultuurhistorische inventarisatie van het Orderbos.

In verband hiermee wil ik graag een beroep doen op uw kennis van het gebied.
Op luchtfoto’s uit 1945 zijn in het achterste deel van de Kleiberg een aantal gebouwen en stellingen (ingegraven schuilkuilen en mogelijk een Flak stelling) te zien die door de Duitsers moeten zijn aangelegd. Weet iemand hier meer over? Was het een aanleg voor oefeningen of iets anders?

Ook bij de grindgroeve aan de zuidwestzijde stonden enkele gebouwen. Deze was in ieder geval tijdens de werkverschaffing in 1934 in gebruik toen er een tragisch ongeluk gebeurde.
Over deze groeve zou ik ook graag nog iets meer te weten komen.
De groeve bij de Asselse weg is overigens uit de 19e eeuw of nog ouder.

Alvast hartelijk dank voor het meedenken. Alle informatie is welkom.

zoekplaatje 61

Amsivarilaan, DdG 2020.

27-06-2022
Karin de Vries

Amsivarilaan.
Ik ben benieuwd of er mensen zijn die hebben meegewerkt aan het maken van de plastieken op de balkonnetjes van de Amsivarilaan 15 - 27

mailto:info@apeldoorn-orden.nl

Zoekplaatje 60

Hallo,

Ik verzamel bromfietsen en andere items van Nederlandse bromfiets merken, in het bijzonder het merk Cyrus.
Ik ben in het bezit van een glas met de afbeelding van een Cyrus f75 sport en tekst bromfietsclub V.V.R. Apeldoorn.
Ik ben benieuwd van wanneer dit glas is en ter ere van welke gebeurtenis.
Ook misschien waarom er gekozen is voor deze afbeelding van een Cyrus en/of er meerder glazen uitgegeven zijn.

Ik hoop dat jullie hier iets meer van weten.

Mvg Chris van Riel

Zoekplaatje 59, wie is deze chauffeur

Foto: Cor van der Geer.

Zoekplaatje 57

dhr Schreuder
Van 1935 tot in elk geval 1941 had mijn moeder een wasserij PALING, die meen ik uit Apeldoorn kwam. Ik zie deze niet in de lijst. Is die naam niet bekend?

Antwoord: wij kennen deze wasserij niet. Is er iemand de de naam van deze wasserij kent of wellicht de naam mevr. Paling die een wasserij onder een andere naam runde? mailto:info@apeldoorn-orden.nl

Zoekplaatje 56

1954. Een nog vrijwel onbebouwde wijk Orden.

De Gunningschool (3) is al aanwezig, de Robur-velden liggen duidelijk onder midden op de foto. Bij 1 zijn de sportvelden van CSV Apeldoorn en Steeds Hooger te zien. vraag: welke gebouwen zien we bij nummer 2? rond 1900 zat daar een steenhouwerij, maar welk bedrijf zat hier later?

Zoekplaatje 55

Juncker embleem. Voor de nazaten van de familie

Juncker zijn we op zoek naar foto's die in de fabriek zijn gemaakt en verhalen van de medewerkers destijds.Wie kan ons helpen? 06 40979429

Zoekplaatje 54 - Pieter Schoepveld

Peter Huis in `t Veld steld ons de volgende vraag:
Ik ben erg benieuwd of iemand van jullie contact personen mij meer kan vertellen over de oude beuken op het Piet Schoepveld.
Er staan enkele prachtige exemplaren. Ik ben benieuwd of dit nog een relict ergens van is. (kerk of school)

Ook wij zijn benieuwd of we nog kunnen achterhalen wat er in deze omgeving heeft gestaan voordat de huidige woningen er werden gebouwd. info@apeldoorn-orden.nl

Zoekplaatje 53 Victoria Boys

Foto: Frans van Laarhoven.

Frans van laarhoven stelt de volgende vraag: Tijs Tummers (bekend van zijn boek over het Olympisch stadion) is bezig met een boek over monumentale tribunes in Nederland. Bij Victoria Boys zijn wij tegen deze foto van de ingang van het complex aan de Berghuizerweg aan gelopen. Dit moet dateren van vlak na de oorlog. Heeft iemand hier nog herinneringen aan, hoe lang heeft deze ingang in deze vorm bestaan?

Zoekplaatje 52

Toen was een motorclub nog gezellig (rond 1970).

Onze club heette de MSCA. We hebben een tijdje ons clubhuis gehad aan de Tienwoningenweg in een gewoon huis en later bij hotel-cafe "de Bosrand"in Ugchelen.Veel motorclubs organiseerden toen wel een keer een "treffen". Kamperen dat was ons treffen, ik meen op de Veldekster destijds. Mooie badge makem maar geen datun er op!met de club vele treffens in NL en D bezocht, onvergetelijke happenings waar meestal tientallen tot soms wel meer de 100 tentjes stonden. Niet zo massaal, geen vergunningen nodig, etc .....tijden zijn verandert, dit kan nu niet meer. Wie herkent dit verhaal en weet waar men op de Tienwoningenweg samenkwam.

Zoekplaatje 51

Foto: Ruud Cornelissen.

Het vermoeden is dat deze foto is genomen in Cafe Loois (Spitsberegn). De Zangeressen zijn mevr. Cornelisen en een zus. Wie herkent het interieur en kan bevestigen dat deze foto binnen cafe Loois is genomen en wie weet wie de muzikant op de achtergrond is?

zoekplaatje 49

Yvonne Koning schreef het onderstaande verzoek. Natuurlijk willen wij hem helpen met zoeken...wie weet er meer?
Geweldig dat ik nog iets heb kunnen vinden over feestzaal van de Ploeg. Mijn moeder is de pleegzus van Ali Ploeg-Vredenberg. Mijn moeder is nu 85 jaar en leeft een beetje in het verleden. Ik zou graag nog meer te weten komen over deze familie.
Bij deze dan ook een oproep voor meer foto's en verhalen over deze mensen en de feestzaal.

Foto: Ate Schurer. 1966

Ordens Belang, tegenwoordig Bisseling installatie.Feestje bij Bram Ploeg ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum van Dirk Huiskamp bij van Gelder papier. In de deuropening oom Dirk en tante Gerry Huiskamp en in het witte overhemd Henk Huiskamp.De muziekkapel is VAGEZOA.(van gelder zonen apeldoorn). Op de achtergrond zijn nog de 2 dubbele panden te zien die nu zijn ingebouwd in de nieuwbouw en aan de Betsy Westendorpstraat liggen.

Zoekplaatje 47

Sommige oude namen verdwijnen zomaar in het niets en anderen veranderen of worden iets verder op in de wijk gebruikt. zo ook met de naam Spitsbergen. Tegenwoordig kennen we de Laan van Spitsbergen en voordat deze zo genoemd werd, heette de Jan van Gooyenlaan (iets verderop) Spitsbergen. Daarvoor heette cafe Loois aan de Waterloseweg Cafe Spitsbergen en op oude kaarten kun je zien dat het gebied daar zelfs Spitsbergen heette, ws als buurtschap. Bijgaande advertentie geeft zelfs aan dat er een Boerderij deze naam heeft gehad. Zou er nog iemand van deze boerderij weten en vooral waar deze gestaan heeft? Wij horen het graag mailto: info@apeldoorn-orden.nl

Cafe Loois en/of cafe Spitsbereg wordt in de advertentie Cafe Bronckhorst genoemd na de schoonouders van dhr Loois.
Oproepjes en zoekplaatjes

Ordenplein zoekplaatje 48

Foto: Tanja Koetsier

Dit wagentje staat rond 1970 achter Kokkie de snackbar. Van wie was dit karretje, reed hij door de wijk of was dit een eenmalige aktie?

Zoekplaatje 45

Ik ben bezig, in samenwerking met de gemeente Ede, met een onderzoek naar de laatste maanden van 1944 in Otterlo. Nu kom ik zijn naam, van de toen nog kapelaan Gerritsen, een aantal keren tegen. Hij was kapelaan bij de Heilig Hart Kerk aan de Bakenbergseweg in Arnhem.
Mijn vraag aan u is, heeft u wat meer informatie voor mij over pastoor Gerritsen en is er misschien en foto van hem. Het zou fijn zijn als ik wat meer over hem te weten kom.

Hartelijk dank alvast,
vriendelijke groet. Jenneke Hiensch

............................

Geachte heer, mevrouw,

Op uw site lees ik een bericht van mevr. Jenneke Hiensch dat zij op zoek is naar informatie over pastoor Gerritsen. Ik heb zelf een boek geschreven over de St.Victorkerk en beschik over informatie en foto’s van pastoor Gerritsen. Als zij dat wenst mag zij contact met mij opnemen via dit mailadres of u mag mij haar mailadres doorgeven als dat bekend is.

Met vriendelijke groeten,
Marcel Baijens

Zoekplaatje 44

Gezocht: foto's en informatie van beide winkels nl : foto Rutgers en schoenmaker Hamelink.

2-4-2022 Arnout Smit:
De eerste winkel op zoekplaatje 44 is Asselsestraat 143.

Zoekplaatje 43

Foto: mevr. Vent -de Boer

Dit Boerderijtje lijkt erg op het Pannenhuis op de Eendracht maar moet gestaan hebben aan voorheen de Ordermolenweg, nu de Muavestraat.In de jaren dertig van de vorige eeuw woonde er een De Boer op nummer 28 en later ook een op 24. wie weet hier meer over te vertellen.

Zoekplaatje 40

Foto: Wim van Mourik.

Dit is een elftal van de Apeldoornse Boy's maar welk jaar en wie staan er op? Staande : 3e van rechts, de kleinste speler, is Henk Berends op ongeveer 16 jarige leeftijd.

Zoekplaatje 39

Foto: Wim van Mourik.

Dit is geen foto van Victoria Boys.
Waarschijnlijk van Talens in 1946.
Mijn vader staat hier namelijk ook op.( van Uffelen)
Hij zit hier gehurkt,tweede van links.
Herman Dijkgraaf( bekend Apeldoorn voetballer heeft een hand op zijn schouder gelegd).
Achteraan in zwart hemd staat Gerrit Oostenenk ,ook van Talens.
Dit was een sterk elftal.
Dit is dus de oplossing van nr 39

Vr.gr H van Uffelen

Zoekplaatje 38

Op de foto's onder en boven een elftal van Orion in ongeveer 1942, een voorloper van de Victoria Boy's.
Nummer 7 is Jan Melenhorst , wie zijn z'n teamgenoten?

Zoekplaatje 37

Zoekplaatje 36

Foto: Peter Evers. 1948 Toneelvereniging het

Vrolijke stel. Wie kan er meer vertellen over deze vereniging of herkent hier mensen van?

Zoekplaatje 35

Gijsbertus (Bertus) van de Pol woonde aan de Veldekster 19 in Ugchelen en is in Ugchelen ook eigenaar geweest van een wasserij met waarschijnlijk de naam"de Heldere Stroom" of iets met "Zon".
De familie is op zoek naar meer informatie en men wil vooral graag weten waar men de dochter van Gijsbertus kan vinden. In de gegevens komt ook het nr.PB A42/31964 voor waarvan men de betekenis niet weet.
Heeft u indformatie dan kunt u dit via het gastenboek of de info@mail laten weten. Bellen kan ook: 06 40979429.

1-5-2019
Dietje Mensing-Geurts:

Bericht: Bertus van de Pol was eind jaren 40 onze achter buurman. Hij was getrouwd met Mevr Jo . menninga van Waterloo. En hadden een dochter die heette Gerda.
Ik was daar altijd heel erg welkom. Bertus heeft volgens mij ook dat appelmoes fabriekje Roodkapje aan de Veldekster gehad en ze hebben ook Hotel restaurant de Bosrand aan de Brouwersmolenweg in hun bezit gehad . Ik heb daar wel eens geslapen.!
Mevr. Van de Pol was een heel lieve vrouw en Gerda vond het heerlijk om mij te vertroetelen.,zij was 5 jaar ouder en kreeg altijd van alles toegestopt. Ze zijn later naar de toen Zwolseweg heet nu Koninginnelaan tegenover de Gote kerk verhuist .
Gerda had een Dochter en een zoon maar, waar ze gebleven zijn weet ik niet ! Ik weet niet of ze ooit ook een Wasserij hebben gehad. Groeten Dietje,

Zoekplaatje 34

Gebroeders Gijsbertus en Ceel van de Pol.

Een nieuwe foto van "wasserij het Loo" aan de Hertenlaan van Ceel van de Pol. Informatie over deze wasserij is van harte welkom.
Heeft u indformatie dan kunt u dit via het gastenboek of de info@mail laten weten. Bellen kan ook: 06 40979429.

Wasserij het Loo

Zoekplaatje 33

Beide foto's zijn zeer waarschijnlijk gemaakt aan de Waterloseweg tegenover de Driehuizerweg. Mijn vaderJaap Kozijn, van beroep rotan-meubelmaker, heeft daar kort een eigen bedrijfje gehad dat de "Ordermolen" heette. De andere personen op de foto zullen waarschijnlijk ook iets te maken hebben met dat bedrijfje. Wie herkent ze?

Janny van Zeist

Zoekplaatje 32

Foto : Roelie Jansen-Witteveen.

Brinklaan 42 manifacturenwinkel H. ter Hoeve. Deze afbeelding staat ook op de ansichtkaart van de Waterloseweg bij zoekplaatje 26. Een verklaring kan zijn dat dit pand op het stuk Brinklaan stond dat nu waterloseweg heet. Wie kan hier helderheid over geven?

Zoekplaatje 31

Deze Hoeve Hoogenhof of Hogenhof is naar men zegt gesloopt voor de bouw van de Willem III Kazerne. Dat de Hoeve er lang heeft gestaan getuigd de onderstaande akte uit 1759.

Transportacte van:
den Pas of Hogenhof, Buurschap Orden, Carspel Apeldoorn (a) een Erf en goedt, zijnde een Zaalwehr en Herengoedt, bestaande in een huijs, hof en 8 molder saaijlandt en Ordermarck [Apeldoorn] (b) een vol vierel markegrond.

W
ie kent dit verhaal of weet iets over deze hoeve te vertellen?

zoekplaatje 30 Opgelost

ZP 30

Op bovenstaande foto staan de vader en moeder van Aartje Veeneman, Jaap en Nies Kozijn. Het bijschrift is " voor het groene kruis gebouwtje aan de Waterloseweg". We weten dat mevrouw Ploeg een dependance van het groene kruis in het gebouw van Brink en Orden had. Maar dat is niet het pand op de foto. Van een groene kruis locatie op de waterloseweg is niets te vinden in de Erica's (adresboeken) van 1953. Wie weet het antwoord....info@apeldoorn-orden.nl

Opgelost!
Mevrouw C.J. Everts Rutgers Kwam met de oplossing: Mijn oma mevr Ploeg woonde op Waterloseweg 186, volgens mij is dit haar huis zij had nl een depot van het groene kruis.
Dat was dus niet in het gebouw van B&O waar overigens mijn oom Bram Ploeg woonde.

Zoekplaatje 29

Wie weet raad:

op deze vergroting zie je links de WIII Kazerne in aanbouw en onder rechts de aansluiting Veenweg op de Waterloseweg, nu Pieter de Hooglaan op de Ordermolenweg. Volgens mij staat bij nr 1 de boerderij van de fam van Buren . Onder de 8 zie je Helderoord met ernaast de Ordermolen. Wie kan er meer vertellen over de woningen die onder de andere nummers staan?

Zoekplaatje 28

Zanderijweg 18

Gezocht : foto's van dit pand uit de tijd dat de fam Richter er hun zaak in had. Foto's van de tijd er voor ( kapper Dekker) zijn uiteraard ook welkom.

Zoekplaatje 27

Ansichtkaart.

Wie weet wat er op de eerste 3 afbeeldingen staat. Het plaatje midden boven lijkt op het pand van H ter Hoeven aan de Brinklaan maar is niet zeker. Het rechter plaatje is Instituut Clarenbeek waar later de Sparta fabriek heeft gestaan.

Zoekplaatje 26

foto: Chris vd Ark.

In het middden Cafe Spitsbergen van Gerrit Bronkhorst, later cafe loois ( schoonzoon). We zijn erg benieuwd naar de woningen links op de foto. Wie weet hier meer over te vertellen. Stonden ze aan de Waterloseweg , Germanenlaan of Leemweg en wie hebben er gewoond? informatie graag naar info@apeldoorn-orden.nl.

zoekplaatje 25

Ritbroekdwarsstraat
In het huis aan de Ritbroekdwarsstraat 42 is volgens zeggen in de oorlog een bom gevallen. Daar moeten nog foto's en of documentatie van zijn. Weet iemand daar mogelijk nog wat meer van? Op het Tima terrein is de bezetter tijdens de oorlog ook aktief geweest. Wie weet daar meer over te vertellen? wij horen het graag www.apeldoorn-orden.nl of 064097929

zoekplaatje 24

Gezocht namen, adressen van oud winkeliers uit

orden.

zoekplaatje 23

Carnaval bij Brink en Orden in de feestzaal van Bram Ploeg.
herkent u zichzelf of iemand anders , we horen het graag http://info@apeldoorn-orden.nl

Foto: Aartje Veeneman.

zoekplaatje 22

Wie heeft informatie of foto's van de Fa. van Asselt. http://info@apeldoorn-orden.nl

van Asselt

Foto: www.verenigingoudapeldoorn.nl

zoekplaatje 21

Ongeveer 50 jaar geleden was ik lid van de jongensclub in de kerk aan de Laan van Orden. Er is toen een film gemaakt over een treinroof. Het zou fantastisch zijn als iemand iets weet over die film.
Wie zou mij kunnen helpen?
Bij voorbaat dank!

Cees de Graaf

zoekplaatje 20

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dit Waterlooscheweg 204 in 1921. De familie van der Velden heeft er gewoond van 27 mei 1921 tot hun vertrek terug naar Rotterdam in februari 1922. Herkent u dit pand, laat het ons even weten in het Gastenboek of via info@apeldoorn-orden.nl

Waterloseweg 204

Waterloseweg 204

Foto: Bert van der Velden.

zoekplaatje 19

Op de erker van de rechter woning, nr 14 heeft een naam gestaan. Het lijkt op Berk o.i.d. maar is niet goed te zien. wie weet de oplossing?

zoekplaatje 17

Martijn Rikkinga wil graag weten tergelegenheid waarvan deze penning is uitgegeven
Opschrift: N.L.W R et.V 1931-'32. http://info@apeldoorn-orden.nl

Zoekplaatje

Ruysdeallaan; zoekplaatje 15

Foto J.W. Bergman, Archief www.verenigingoud

apeldoorn. Beste, Ik ben al een aantal malen door de Ruysdaallaan gefietst en elke keer viel de bult in die straat me weer op. Hij is ca 4 meter hoger dan de ernaast gelegen Orderbeek. Zou het kunnen zijn dat die plek een oude vestigingsplaats in Orden was? Vroeger in de vroege middeleeuwen moet Orden nogal drassig en een veengebied zijn geweest dus dan was zo'n droge plek wel goed om op te wonen. Heeft iemand hier een idee over? Met vriendelijke groet, Henk Weltje

Germanenlaan; zoekplaatje 14

Foto:Willie Postma Schulenklopper.

orion, ratti ; zoekplaatje 10

Foto: Charles Schoenmaker

Oproep: Vanaf 1 juni 1945 zijn de katholieke voetbalclubs Orion en Ratti samen verder gegaan als Victoria Boys. Voor het onderzoek naar de historie van de Victoria Boys door Henk van de Waardt zijn we op zoek naar mensen die hier meer over weten. Hiervoor heeft Henk al mooi materiaal binnengekregen. Wie heeft er nog mooie verhalen en/of foto's vooral van de beginperiode. Wie kan er meer vertellen over Ratti en Orion waar de Victoria boys uit ontstaan zijn? Waar speelden zij en wie waren zij?

Oranje Nassau school; zoekplaatje 8

Foto: Cor Broekhuis. 2e klas 1947.

1e rij v.l.n.r. : Henk v Luttikhuisen, Jan Hulsebosch, ?? , Jan de Geit, Kos grin, Dicky Holtman, marius Zwam, Jan v.d Berg , Cor Broekhuis. 2e rij v.l.n.r. : Janny lammers, ??, Nanda Best, Anneke Draisma, Gerda Buitenhuis, Heily v.d. Esschert, André Hoogeboom, Tjitske de Jong, Joke v.d. Weele. Dikky v.d. Berg. Staande v.l.n.r. : ??, Wim Dal, Conny Gerrits, ??, Willie de Boer, Ina Halmink. Zittend in de vensterbanken: v.l.n.r. : Harry Steenhuis, Gerrit Leuverman, ??, Geertje de Boer, Leny van Ittersum, ??, ??.

Foto: Cor Broekhuis.

1947. 2e klas van de Oranje Nassauschool met als middelpunt Juffrouw Nikkel

LAK ; zoekplaatje 7

Padvinderij / scouting groep Luitenant van Kinsber

gen LAK. Wie weet er meer te vertellen over deze groep.

Vivo Hobbemalaan; zoekplaatje 5

Vraag van Hannes van Veluwen: wie heeft er foto's

of kent nog de Vivo die hier heeft gezeten? Ik ken de Vivo nog goed, ik ben in 1964 geboren, destijds woonachting aan de Laan van Orden 97 tegenover de inmiddels gesloopte Opstandingskerk. Ik heb er gewoond tot 1985. Ik weet nog de naam van mijnheer Vos, een hele aardige man, destijds al aardig op leeftijd, werkte toen op de groenteafdeling. Volgens de kamer van koophandel heeft de Vivo er van 1969 tot en met 1978 onder de naam Vivo gezeten. Volgens mij heette de bedrijfsleider, eigenaar van toen de heer Kasius. Ik kwam zelf in 1984 uit militaire dienst en heb in de winkel anderhalf jaar als groetenboer gewerkt bij de heer Booiman. De winkel heette toen Booiman Voordeelmarkt. Ik heb helaas geen foto’s van die tijd. Met vriendelijke groet, Ben Kamphuis

Garage Donatz; opgelost ; zoekplaatje 3

Wie heeft er een foto, kent familie of kennissen of weet verhalen over Garage Donatz.
Deze garage stond hoek Jachtlaan/ Waterloseweg en is gebouwd naar ontwerp van architect E. Vermeer.
mailto:info@apeldoorn-orden.nl

6-11-2014
Wij woonden naast garage Donatz op de Waterloseweg, (wat later de Zanderijweg en nog later de Betsy Westendorpstraat ging heten).
Aan de Waterloseweg stond ook nog een stuk garage dat bij Donatz hoorde. Daar achter was een groot veld, wat we ook heel toepasselijk het Veld noemden met een grote bult (zand), Daar was ook de manege van meneer Esmeijer, die zelf aan de Jachtlaan woonde. Zijn zoon (Hans Esmeijer) is nog een tijdje waarnemend burgemeester van Apeldoorn geweest. Er waren 3 zonen bij Donatz: Willie, Hennie en Ronnie. Ik kan me alleen een mevrouw Donatz herinneren.

met vriendelijke groet,
Joke Rense-Voortman