Startpagina | verantwoording en mensen die hebben meegeholpen
U bevindt zich hier: Startpagina // Wasscherijen en Bleekerijen

Werklust fam Meijer

Werklust 1905- 1974,

8 augustus 1896 trouwde Kris Meijer ( 24-11-1871 / 22-05-1957) , in Beekbergen als zoon van een Papiermaker , met Klasina Remelink ( 22-11-1871 / 09-06-1962). Zij hadden elkaar leren kennen bij wasserij Quartel in Ugchelen, waar beiden werkzaam waren. Na hun trouwen begonnen zij voor zichzelf met een klein cafeetje in Ugchelen. Het zaakje liep prima , mede door de verkoop van “achterhandse” schnaps. Op een goede dag kwamen zij op het idee om een handwasserij te gaan exploiteren. In 1903 werd het café verkocht en begonnen de Meijers een wasserij aan huis. In 1905 werd van de fam. Ketel , Brouwersmolenweg 6-8, een kleine wasserij gekocht. Met behulp van de bekende fabriek Loog-Landaal werd een modern bedrijf opgezet, waar ieder jaar een stukje bijgebouwd werd.

Foto: Ine Meijer. Het Pand zoals het door de fam.

Meyer van de fam. Ketel werd gekocht.

Foto: Frank, Johannes Bolsenbroeken Toon de Graaf.

Mevrouw Meyer - Remelink was de schoonzus van onze overgrootvader G.J. Bolsenbroek. De oprichter van de Wasserijen Bolsenbroek, de Liere aan de Hoenderparkweg. Meyer was net als opa G.J. ook een grote wasbaas in Apeldoorn.

Foto: G.Nieuwenhuizen

Foto: Cees Steenbergen

Met hard werken en veel werklust groeide de zaak gestadig. De naam werd dan ook omgedoopt tot “Werklust". Die werklust had ook zijn weerslag op het privé leven van Kris en Klaasje, zoals zij werden genoemd. liefst 9 kinderen werden er op de wereld gezet, waarvan er één al jong is overleden. Vader Kris had blijkbaar een vooruitziende blik door de naam Meijer in lengte van jaren te doen voortbestaan, want de kinderen moesten na schooltijd meehelpen in de wasserij.

Foto: Cees Steenbergen

De zaken gingen steeds beter er kwam meer vast personeel en iedereen wist dat er bij “Werklust” hard gewerkt moest worden voor de kost. “Tijd is geld” stond er bv op één van de muren in de strijkzaal geverfd. Toch was het er goed werken want verschillende personeelsleden bleven jarenlang in dienst.

Gedurende de eerste wereldoorlog had het bedrijf vanwege brandstofschaarste de grootste moeite om het hoofd boven water te houden. Met stoken van bosafval werd getracht de wasserij draaiende te houden. Na deze moeilijke periode keken Kris en Klaasje weer naar de toekomst. K. Meijer sr. Hield de touwtjes in handen tot 1938 , toen werd zoon Berend “ de grote baas”.

Bron: Vereniging oud Apeldoorn.

Foto: Ronald Betman. Werklust vanaf de Veenweg

vlak voor de sloop.

Foto: Ronald Betman.

Film : Snoekboy

Meijerlin. Foto: Evelyn Stevens

1959

1959